Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAQ návštěvníka výstavy koček

 

Proč je kočka v kleci?

Na rozdíl od výstavy psů, kde psy obvykle dobře zvládají otevřené prostranství a mohou být se svým majitelem na vodítku a případně se areálem projít, kočky by velký, otevřený prostor a spousta cizích koček neúměrně stresoval. 

Kočky upřednostňují menší ohraničený prostor, proto je klec zakryta ze stran (kočka nevidí na cizí kočky v sousedství) a shora. Díky malým rozměrům si tento prostor kočky rychle prozkoumají a stane se jejich dočasným útočištěm. 

 

Proč kočka spí (a navíc je ukrytá v pelíšku)?

Kočka prospí 15-18 hodin denně, takže je dost obtížné vystihnout její aktivní okamžiky na výstavě. Mnozí vystavovatelé nechají své kočky nerušeně odpočívat, aby byly klidnější při posouzení. 

Některé kočky jsou plašší a chtějí se ukrýt před zraky cizích lidí, které vnímají jako zdroj nebezpečí. Proto jim jejich majitelé pořizují na výstavy různé závěsné stany do klece, iglú a jiné pelíšky. 

 

Proč spí kočka v záchůdku?

Protože její majitel jí na výstavě nenabídl pelíšek, který by voněl domovem a bezpečím. Je to snaha se ukrýt, nebýt vidět. 

 

Proč nesmím kočku rušit v odpočinku?

Rušení kočky z dřímot je zdrojem silného stresu, spolu s tím, že je na výstavě, cítí a slyší spoustu cizích koček. I ta nejhodnější kočka může v ohrožení (v silném stresu) seknout drápkem nebo pokousat. Návštěvník si odnese nepříjemné zranění, a vystavovatel ne vždy dokáže kočku uklidnit a předvést při posouzení.  

 

Proč si nemůžu vystavenou kočku pohladit?

  • Zabránění šíření infekcí a parazitů mezi kočkami

Návštěvník kočky si hladí zvířata nahodile a může mezi nimi nevědomky přenášet infekční nemoci a parazity. Veterinární přejímka zvířat před výstavou nezachytí bezpříznakové přenašeče infekcí. Čas od času si část koček doveze z výstavy střevní infekci nebo třeba blechy. 

  • Vystresování kočky

Ne každá kočka je ochotna nechat se pohladit cizím lidem. Prosím, respektujte vystavovatele, ví, proč Vám to nebo ono nedovolí. 

  • Proč to někdy jde, pohladit si kočku?

Někteří vystavovatelé riskují zdraví svých koček (z neznalosti nebo ignorace), jiní předvedou kočku a nechají ji pohladit člověku, který má ruce právě umyté mýdlem a teplou vodou a navíc po osušení použil dezinfekci na ruce. 

 

Proč nemůžu fotit s bleskem?

Citlivé kočičí oči silně trpí při focení bleskem.

Můžete poprosit vystavovatele, zda by Vám odkryl kousek klece shora, aby bylo možné lépe (ostřeji) vyfotit kočku bez blesku, případně, zda by byl ochotný Vám kočku předvést ve výstavní póze, kdy vniknou nejvíc její přednosti. 

 

Proč nesmím na výstavu koček se psem?

Přítomnost (cizího) psa je pro kočky silně stresující a může znemožnit jejich předvedení na výstavě. 

 

Proč je na výstavě koček obvykle tichý šum přerušovaný voláním čísel k posuzovateli?

Hlasité zvuky kočku stresují, proto někteří vystavovatelé neradi slyší dětský výskot a s prominutím ječení v blízkosti své klece. Těší je zájem návštěvníků o jejich kočku, ale nemají radost ze stresování kočky hlukem. 

Rovněž se nedoporučuje klepat na klec nebo na kočku vydávat nezvyklé zvuky. 

 

 

Trpí kočky na výstavě?

Celá výstava je řízena tak, aby kočky trpěly co nejméně a současně, aby bylo možné posoudit jejich kvality a míru souladu se standardem plemene.

Jsou kočky, které výstavy milují, těší se na ně a užívají si je a stejně tak jsou kočky, které výstavy prožívají s menším nadšením. 

 

Smí na výstavu pouze kočky s PP?

Vystavovat se smí kočky všech plemen, s tím, že každá felinologická (kočkami se zabývající) organizace má seznam uznaných plemen, která je možné na výstavě předvést. dále existují předběžně uznaná plemena (taky mají svůj seznam) nebo neuznaná plemena (co není na seznamu), případně ještě kočky domácí. V kategorii koček domácích lze potkat i tzv. čistokrevné kočky bez PP. 

 

Když mám kotě s PP, musíme na výstavy?

Účast na výstavách je dobrovolná a na vlastní riziko. 

 

Je výstava podmínkou chovnosti?

Ne, v současnosti (stav k 1. 1. 2014) výstava je k posouzení míry souladu kočky se standardem plemena. Účastní se jí zvířata starší 4 měsíců věku, jak zvířata nekastrovaná, tak kastráti. Vystavovat lze i kočky domácí, kde se posuzuje hlavně jejich povaha, kondice a interakce s posuzovatelem. Kočky domácí starší 10 měsíců  smí být pouze kastráti. 

Nelze vystavovat kočky březí ani kojící. 

 

Máme doma kočku, můžeme taky vystavovat?

Výstavy jsou otevřeny všem, kdo jsou členy felinologické (kočkami se zabývající) organizace. V ČR jde zejména o FIFé (přes ČSCH SCHK). 

Vystavovatel (nemusí to být vždy majitel kočky) včas kočku přihlásí na výstavu a zaplatí za ní klecné. Kočka je v souladu s propozicemi výstavy v době jejího konání zdravá, v imunitě proti kočičím infekčním nemocím (naočkovaná) a prošla veterinární přejímkou.