Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstavní klec

Výstavní klec je místem, kde stráví kočka celý výstavní den. Je na místě ji pobyt zpříjemnit vhodnou úpravou (výzdobou) výstavní klece.

 

Výstavní klece mohou být celokovové (drátěné), kovově-plastové a kovově-dřevěné. Zakoupit se dají látkové jednoklece a dvouklece, které si vystavovatel se svolením pořadatele přiveze na výstavu, vydezinfikuje (!) a kočky v nich umístí. 

 

Pro vystavovatele a jeho kočku jsou obvykle nejdůležitějšími poloha klece, její rozměry, a bezpečnost otevírání dvířek klece. 

 

Známe dvouklece s vyjímatelnou přepážkou, dvouklece se sklopitenou přepážkou a trojklece s vyjímatenými přepážkami. 

 

Dvojklec s vyjímatelnou přepážkou je v ČR nejčastější, má standardizované rozměry (120 x 70 x 60 cm) a pevné, většinou dřevěné/překližkové dno. Je prostranná, dobře se čistí, dvířka jsou uprostřed každé jednoklece a jsou dostatečně velká. Na tyto dvouklece pasuje standardizovaný rozměr výstavních záclonek (120 x 70 cm polštář, případně pro jednoklec 60 x 70 cm polštář, výška klece je 60 cm). 

 

V pozadí dvouklece s vyjímatelnou přepážkou (foto: Barbara Szymczak na MVK Praha v březnu 2015)

 

Dvouklec se sklopitelnou přepážkou jsem potkala v Maďarsku a v Polsku, a používá je na svých výstavách První slezská kočičí (Ostrava). Je celokovová a NEMÁ pevné dno. Je nezbytné do ní vložit pevnou podložku, která zabrání uvíznutí kočky v drátěné podlážce (oko 4 x 4 cm). Je prostornější než douklec s vyjímatelnou přepážkou, ale její dvě části nejsou stejně velké. Otvírání je rovněž přibližně uprostřed obou jednoklecí. 

 

Dvouklece se sklopitelnou přepážkou - patrný nestejný rozměr jednoklecí (foto: Nina Kubačková na MVK Györ v dubnu 2014):

 

 

Trojklec je vybavena plastovými přepážkami a plexisklem v přední části, drátěnými zábranami shora a na straně dvířek. Dvířka jsou velká, vyklápěcí, ovládají se podobně jako dveře od boxu ve stáji. Jednoklec v trojkleci je nejmenší, ale zato se velice rychle čistí. Dno bývá dřevěné/překližkové/plastové. Potkala jsem je na výstavách pořádaných ZO 36 Brno a ZO Kočky Ostrava. 

 

V pozadí jsou trojklece (foto: Barbara Szymczak na MVK Brno v červnu 2014)

 

trojklece.jpg

 

Látkové klece si vystavovatel zakoupí a na místě výstavy s předchozím souhlasem pořadatele výstavy si klece vydezinfikuje a teprve poté do nich dá zvířata.

! Nelze je použít jako přepravky a pak v nich vystavovat zvířata. 

 

Zde je látková jednoklec (zn. STURDI, dá se koupit např. na Zoohit.de) včetně vychytávek, co se dají dokoupit.

 

 

Látková dvouklec (zn. STURDI), stejně je vyřešená i trojklec (zn. STURDI), dvouklec se dá koupit např. na Bigcats.pl.

 

 

Všeobecná pravidla a doporučení

 

Kočka je na výstavě standardně umístěna v jednokleci. Majitelé větších zvířat si často připlatí za dvouklec (! uvádí se to již v přihlášce do poznámek), aby měl jejich mazlíček pohodlí. Druhou možností je vystavování dvou spřátelených koček ve stejné dvoukleci, kdy mají víc místa, dělají si společnost a vzájemně se uklidňují (taky již v přihlášce uvedeme poznámku, že zvíře bude společně v kleci s ...). 

 

Do jedné dvouklece je možné umístit maximálně 3 kočky, s výjimkou vrhu koťat, kde se obvykle umísťují všechna koťata z vrhu společně. 

 

! Na světové výstavě  (World Cat Show FIFé; WCS - poslední říjnový víkend v roce) nejsou dvouklece pro jedno zvíře povoleny. 

 
 

 

Klec třeba před nastěhováním kočky vydezinfikovat a případně vyčistit (sice to má podle výstavního řádu dělat před výstavním víkendem pořadatel, ale jistota je jistota), dát tam záclonky, případně pelíšek, misky s vodou a krmením a nějakou hračku na zpříjemnění pobytu. 

 

Záclonky neboli vnitřní látkové vybavení klece a případný pokryv klece shora.

Minimální sestava: polštář pod kočku, postranní neprůhledné záclony, pokrývka klece.

Volitelná sestava: pelíšek, polštářky, závěsné iglů (kukaň), hamaka, pokryv klece s předním přesahem, kde je název CHS, síťka nebo fólie na přední stěnu klece...

Výběr záclonek záleží na vkusu majitele, chovaném plemeni a jeho zbarvení. Vhodně zvolená barva záclonek zvýrazní kočku v kleci, doporučuje se nemačkavý materiál odolávající kočičím drápkům. Postranní záclonky mají být neprůhledné, zakrytím klece shora se kočky cítí bezpečněji.

V ČR záclonky a další výstavní potřeby komerčně vyrábí např. značka I Love Pets, jejich záclonky, červený pelíšek a vínovou/fialovou deku můžete vidět na fotografii dvouklece se sklápěcí přepážkou. 

 

Na přední stranu klece je vhodné dát PVC fólii nebo síťku, která zabrání nežádoucímu kontaktu kočky a návštěvníků. Ochrana přední strany klece je mezi vystavovateli považována za základní epidemiologickou prevenci. Přinést si nějakou infekci z výstavy bohužel není tak zřídkavé.  

Na přední stranu klece si můžeme připevnit také kokardy s přiznanými tituly nebo kokardy z jiných výstav a jiné vhodné (tematické) ozdoby.

 

Na horní stranu klece můžeme umístit své propagační materiály (vizitky, fotky, vyhrané pohárky)... A do konce výstavního dne si tam nalezneme několik pozvánek na další výstavy koček anebo jiné reklamní materiály (třeba pamlsky pro kočky).

 

Kočce můžeme v misce nabídnout krmení a vodu. Vodu v misce nechávají vystavovatelé buďto celý den v kleci, nebo ji kočce  průběžně nabízí, aby se jim načesané zvíře v misce nevykoupalo. 

 

Pokud máte v kleci dostatek místa, můžete kočce přidat toaletu s přiměřeně čistým stelivem (kočky ochotněji jdou vykonat svou potřebu do steliva, které již použily, ale nemusí zakopávat o vlastní výkaly), případně jí záchodek nabízet v průběhu dne. 

Některé kočky rády využijí toaletu jako pelíšek. 

 

Ne každá kočka na výstavě je ochotná žrát, pít nebo vyprázdnit se. Kočka většinu výstavního dne prospí. Některá zvířata chtějí být po celou výstavu ukryta. Za sebe: Vyjděte jim vstříc a na klec dejte fotografii s vystaveným zvířetem, návštěvníci to ocení a vystavený mazlík bude o to hodnější u posouzení. 

 

V teplém období je možné kočce zabezpečit trochu osvěžení navlhčením pokrývky klece případně ventilátorem na klec nebo do ruky. 

V chladném období ocení kočka trochu tepla (pelíšek, přikrývka...), a to i kočky severských plemen, vyjma zvířat celoročně chovaných venku.