Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava norské kočky na výstavu

  1.  Příprava kotěte a juniora na výstavu
  2. Příprava kočky v chovné kondici na výstavu
  3. Příprava krycího kocoura na výstavu
  4. Příprava kastrátky na výstavu
  5. Příprava kastráta na výstavu
  6. Příprava kočičích veteránů 

 

 

Příprava kotěte na výstavu (věk 4- 6 měsíců)

Specifika: kotěcí srst

Kotěcí srst je jemnější textury, má sama o sobě značný objem.

Příprava kvalitní srsti nezabere víc jako týden. Pudr používám ob den, minimálně vyčesávám,teprve večer před výstavou vyčešu pudr a přidám texturizér přes kartáč, ráno pouze trošku pudru, pořádně vyčešu ze srsti a opatrně nanesu texturizér přes kartáč. 

Srst stačí jemně přečesat řidším hřebenem, do srsti přes ruce vnést menší množství pudru, aby se srst ještě víc načechrala a zlehka přes kartáč (kovové hroty s oblým koncem nebo přírodní štětiny z divočáka) nanést texturizér a uhladit boky trupu a načechrat proti směru růstu srsti límec, ocas a vyčeat kalhotky ve směru růstu.

Pudrem i texturizérem (antistatickým sprayem) je u kotěte vhodné spíše šetřit. 

 

Příprava juniora na výstavu (věk 7-10 měsíců)

Specifika: výměna srsti z kotěcí na dospělou

Srst ve výměně na dospělou srst je jemnější než dospělá, ale současně ztrácí snadno objem nebo je nerovnoměrně rozložena na těle. 

Podle poměru kotěcí a dospělé srsti dosahuji požadovaného vzhledu vhodnou kombinací pudru a texturizéru. Kde je málo srsti, objem naženu načesáním texturizéru proti směru růstu srsti, zbytek těla přečešu ve směru, nebo krátkými tahy proti směru a texturizérem na dlani poté chlupy uhladím. Kratší srst stačí načechrat, delší načechrat a uhladit. 

 

Příprava chovné kočky na výstavu

Specifika: mruk (mrouskání) a následné dočasné zhoršení kondice, pohublost, dočasně snížená kvalita srsti, někdy pokles břišní stěny po porodu...

Srst dospělého jedince sestává z podsady a z krycí srsti. Podsada je jemná a lehce zvlněná, na léto z většiny těla u mladých dospělých zvířat mizí, v době říje může-nemusí mizet i u koček k v nejlepších letech (cca 3-6 let). Krycí srst je ze silných, lesklých a rovných chlupů a dává omaku těla norské kočky nezaměnitelný charakter. Tento omak nesmí být hedvábný (moc pudru, málo krycí srsti) ani moc drsný (moc texturizéru, kočka málo pije...)

 

Podle kvality a poměru obou částí srsti připravuji kočku. Příprava srsti na výstavu trvá asi 7-10 dnů, při vynikající kvalitě srsti i méně (i 3 dny). Pokud je srst drsná na omak, kočku přiměji víc pít (například přidám vodu pokojové teploty do kapsičky, zapojím fontánku do zásuvky). Nešetřím pudrem, ale důkladně jej všechen vyčešu, texturizér použiji večer před výstavou, kdy pročešu prosti směru srsti, a pak až ráno, po pudrování, kdy zafixuji požadovaný vzhled. 

Pokud je srst moc jemná, je vhodné trochu šetřit v závěrečné přípravě pudrem a o to víc použít texturizér. Poprvé texturizér použiji večer před výstavou, a to v hojném množství , nanáším jej přes kartáč proti směru růstu srsti a v menší míře i po směru. Texturizérem na kartáči vyčešu celou kočku, i břicho. V den výstavy po lehkém napudrování na objem vyčešu zbytky pudru a nanesu texturizér přes kartáč proti směru růstu srsti. Za půl hodiny až dvě hodiny (aby to vyšlo aspoň půl hodiny před posouzením) postup s texturizérem opakuji. 

 

Příprava dospělého jedince však není jen o načesání, ale i o vhodné stravě. S ohledem na chovnou kondici před výstavou zařadím do stravy  vyšší podíl vitamínů, minerálů, omega-3 mastných kyselin a taky lecitinu. Pro sytější pigment oka přidávám tepelně upravenou zeleninu do stravy. Pokud je kočka dost pohublá (vymrouskaná) a je ochotná žrát, zvýším podíl oblíbených a kalorických potravin. 

Nejméně dva týdny před výstavou zkontroluji chrup, zda je prost zubního kamene, zda jsou dásně světlé, nepodrážděné, zuby pevné a zdravé. Pokud něco není jak má, myji ve vhodném intervalu kočce zuby zubním gelem pro kočky a psy. Vhodný interval je 1x denně až 2x týdně, podle množství zubního kamene. Na výstavu má jít kočka se zoubky jako perličky. 

 

 

Příprava krycího kocoura na výstavu

Specifika: vábení koček, dočasně zhoršená kvalita srsti, neustálé maštění ocasu, pohublost, celkově horší kondice po vábení koček/krytí

Dospělý kocour v chovné kondici mívá mastnou část ocasu, nejčastěji/nejvíc ve třetině nejblíž k tělu. Někdy je mastný a splihlý celý ocas.

Ocas odmašťuji minimálně 14 dnů, obvykle však 3 týdny. Odmítám používat odmašťovač (degreaser) na kočky, vystačím si s pudrem a s teplou vodou a ručníkem. 

Zásadně nedoporučuji použití saponátu na nádobí na kočičí srst, bude poté křehká, lámavá a přes veškerou snahu matná. Jar, Pur a podobně kočičí srst spálí. 

 

Jak vyzrát na mastný ocas? 

Vyhledám v hloubce kocouřího ocasu mastné místo, srst tam co nejvíce rozhrnu a zasypávám obden hojně pudrem. Ať je tam bílo, pudr vyváže veškerou mastnotu. Když je ocas extrémně mastný, po asi 10 dnech provedu revizi a umyji ocas v proudu příjemně teplé vody, zabalím do ručníku a nechám vysát vlhkost. Nedrhnu, nemnu, nechám do druhého dne být, ať si kocour ocas sám vytře jazykem dosucha. Až je ocas zas suchý, pokračuji v pudrování problematického místa. Dva dny před výstavou opět umyji ocas v teplé vodě a důkladně vymyji veškeré zbytky pudru a případné mastnoty z ocasu. Opět osuším jen v ručníku vsakovací metodou. Den před výstavou napudruji celého kocoura jako bych ho připravovala na výstavě, vyčešu zbytky pudru a nanesu texturizér podle aktuální  kondice srsti. V den výstavy postup opakuji, při jemné srsti přidám ještě jedno kolo s texturizérem po půl hodinovém odstupu. 

 

Do vlhké srsti pudr nesypu, dělá slepené žmolky, co nejdou snadno vyčesat. 

 

Celého kocoura (nejenom ocas) připravuji asi 10-14 dnů před výstavou, pudruji ob den, ať je bílá bílá a kožich načechraný. Starám se o dostatečný příjem tekutin i kvalitní stravu vhodného složení. 

Hodně dbám na to, aby šel kocour na výstavu v té nejlepší kondici, aby nebyl příliš pohublý z toužení po kočkách, aby byla srst lesklá a ocas bohatý.  Minimálně 10 dnů, lépe 14 dnů před výstavou přidávám do krmení vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny a lecitín. V případě pohublosti zvýším krmnou dávku a nasadím obzvláště chutné krmivo. Pro sytější pigment oka přidávám tepelně upravenou zeleninu do stravy. 

Zkontroluji v předstihu stav chrupu a dásní, případně nasadím mytí zubů zubním gelem pro kočky a psy. 

 

Příprava kastrátky na výstavu

Specifika: sklon k tloustnutí, riziko onemocnění močových cest, skvělá kondice srsti

Kastrátky a kastráti obecně mají bohatší srst, málokdy bývají pohublí a spíše mají sklon jíst více a pohybovat se méně, takže mají postavu poněkud oblejší. 

Podle kvality srsti volím přípravu podobně jako u chovné kočky, ale s tím rozdílem, že při krmení to nepřeháním s množstvím, a co se přidá na vitaminech a minerálech a mastných kyselinách a lecitinu, to se musí vyběhat, třeba za šidítkem.

Srst připravuji pudrem ob den asi 3-10 dnů, podle aktuální kondice. Před výstavou večer použiju texturizér, v den výstavy pudr i texturizér. 

Hodně dbám na dostatečný příjem tekutin a na zdraví močových cest. Neznamená to speciální dietu, jen průběžně hlídám, zda pije, žere a pravidelně vyměšuje. 

U kastrátky si hlídám sytost barvy oka, kvalitu a hustotu a kvalitu srsti, rovnoměrnost zbarvení srsti a případné špeky. Otylé zvíře trpí svou nadváhou a je ohrožené zdravotními komplikacemi, a že jedeme na výstavu, nemá ani nárok na certifikát. 

 

Příprava kastráta na výstavu

Specifika: sklon k tloustnutí, riziko onemocnění močových cest, skvělá kondice srsti

Proti přípravě chovného kocoura je to významně jednodušší: Zkontroluji, zda ocas není poněkud mastnější, což je otázka jednoho-dvou silných přepudrování hned na začátku přípravy, a jinak připravuji kastráta asi 5-10 dnů, pudruji obden, den před výstavou a v den výstavy použiji navíc texturizér, akorát ocas nevymývám, ale šetrně z něj pudr vyčešu. 

Pozor dávám na energetickou a vodní bilanci, zdraví močových cest a přiměřenou hmotnost - vhodné krmení, sytost pigmentu oka i vybarvení srsti a na hustotu kožichu. Kastráti mají totiž podsadu prakticky celoročně. 

 

Příprava kočičích veteránů na výstavu

Specifika: vyšší věk, zhoršení kondice, srsti, zdravotní komplikace (např. zuby a dásně)

Kočičí veterán je zvíře starší 8 let. U koček jde obvykle o samice po chovné kariéře, kocouři mohou být ještě v chovu. I kastráti soutěží v třídě veteránů. 

Jejich celková příprava víc stojí na výživě než na pudru a texturizéru. Hlídá se jejich celková tělesná i duševní kondice, přiměřená hmotnost, přípravky s minerály a vitamíny jsou víc než na místě, hodně se hlídá bilance vody (pije/močí) a předcházení nadváze či podváze pro potíže v tlamě.

Asi 3 týdny před výstavou je na místě zkontrolovat stav zubů a dásní a podle situace udržovat stav nebo léčit. 

Dokud je kocour aktivní (nevykastrovaný), ocas se mastí. Nevykastrovaná kočka může říjet i po osmém roce života... 

Kočičí veterán ve špičkové kondici může konkurovat mladším zvířatům v závěrečné soutěži BIS, věk není podmínka úspěchu. 

 

VAROVÁNÍ: Podsada norské kočky roste na trupu docela rychle, ale na ocase roste pomalu a postupně. Při nešetrném vyčesání ocasu může kočka snadno přijít o své bohaté ochlupení ocasu a trvá dva roky, než je opět ocas ve správném tvaru a vzhledu.